Dato

Omkring bålet genopstår korpsånden 

Balkan-veteran Flemming Michelsen arrangerer shelterturer som frivillig hos Veteranhjem København. Her kan veteraner holde fast i det fællesskab, de også oplevede som soldater.

Af: Karina Thaudal christensen

Sommerregn omslutter en hytte ved Maglevad i Stenløse. En økse farer resolut til himmels og skærer igennem luften for dernæst at flække det medbragte brænde. Snart danser orangegule gnister efter vindens taktslag på bålpladsen.  

At kløve brænde er bestemt ikke en ukendt disciplin for Flemming Michelsen, også kaldet ’Mingo’ blandt venner. Han er frivillig på Veteranhjem København og har i flere år arrangeret shelterturer for veteraner. 

Efter ni år som soldat og med udsendelser til Bosnien og Kosovo i rygsækken er militæret en del af Flemming Michelsens DNA. Der opstod derfor et tomrum, efter han forlod Forsvaret og startede en civil karriere:   

– Som soldater har vi et særligt fællesskab, der er svært at sætte ord på. Vi har tilbragt så mange timer sammen, oplevet sammen. Og så har vi også spist det samme lortemad, griner han og fortsætter: 

– Der mangler noget, når man kommer hjem fra en udsendelse, der mangler noget, når man stopper i forsvaret. 

Efter noget tid som civil prikkede hans hustru til ham: 
 
– Hun synes vist også, at jeg manglede noget at gå op i ved siden af arbejdet, siger Flemming Michelsen med glimt i øjet. Idéen med shelterturer opstod, efter han besøgte Claus Kring, der står bag Veteraners Livsvilkår, og som bruger naturen og overnatning i shelter til at hjælpe udsatte veteraner: 

– Jeg blev inspireret af at se, hvilken forskel Claus havde gjort og ikke mindst det sammenhold der opstod ved shelteren. 

Én gang soldat, altid korpsånd

I 2019 arrangerede Flemming Michelsen sin første sheltertur for Veterancafé Egedal. To år senere blev turene en fast del af Veteranhjem København, blandt andet for at tiltrække veteraner fra en større del af Sjælland. Det er lykkes, fortæller Flemming Michelsen, der i dag afholder 11 shelterture om året for Veteranhjem København:  

– Turene skal være et frirum, hvor vi hygger os og har det sjovt. Vi fortæller røverhistorier, vi får en pause fra hverdagen, og vi holder fast i det kammeratskab, der er mellem soldater. 

En mission, der ifølge veteran Jens Heide Vestenbæk, også er fuldført: 

– Da jeg deltog første gang, kendte jeg ikke andre. Men fællesnævneren er, at vi er veteraner, og det giver et fællesskab. Når vi sidder omkring bålet, mærker jeg den korpsånd, jeg også oplevede som udsendt. Der opstår en samhørighed, vi er der for hinanden. Vi kender egentlig ikke hinanden privat, men jeg ved, at jeg kan ringe til de andre, hvis jeg har brug for hjælp. Og de kan ringe til mig. 

Plads til alle

De fleste veteraner på shelterturene har det godt, men nogle kæmper med PTSD. For Flemming Michelsen er det vigtigt, at der er plads til alle, uanset hvilke spor udsendelsen har sat: 

– Her skal du ikke vise sygesikringsbevis. Du kommer, som du er. Har du brug for at trække dig en time, gør du det. Vi accepterer hinanden, jeg skulle lige til at sige på godt og ondt, men uden ondt. For her ser vi det gode i hinanden, uanset hvor dårligt man har det.  

Veteran Jens Heide Vestenbæk har været hårdt ramt af PTSD. Han påpeger, at netop at være sammen med nogen, der ikke selv er ’gået ned med flaget’ -som han kalder det – har gjort en forskel for ham: 

– Jeg kunne få lov til at være normal i det unormale, som min hverdag ellers var præget af, da jeg havde det sværest. Før isolerede jeg mig selv, men gennem veteranmiljøet og især på grund af Flemmings shelterture, er jeg et helt andet sted. Nu kan jeg nyde at være på sheltertur og at være sammen med andre. Det gjorde jeg faktisk ikke i starten. Men det var her, jeg indså, at livet stadig var værd at leve.  

Det er dog ikke kun fællesskabet, der har hjulpet Jens Heide Vestenbæk videre. Også Flemming Michelsen har spillet en afgørende rolle: 

– Han har en enestående menneskelig forståelse for dem, han er sammen med. Han er altid dejlig direkte, men han rummer alle, uanset hvor den enkelte er. Ham kan man altid regne med. 

Mange frivillige anerkender veteraners indsats  

Som frivillig er Flemming Michelsen langt fra ene om at ville gøre en positiv forskel for veteraner.  

Veteranhjem København er nemlig blot et af fem veteranhjem under Fonden Danske Veteranhjem. I 2022 hjalp 123 frivillige med at arrangere og afvikle 2.500 aktiviteter på veteranhjemmene i Aalborg, Aarhus, Fredericia, Odense og København. Aktiviteterne er alt fra fællesspisning, løbeklub, økonomisk rådgivning og til familieudflugter.  

– Vores veteranhjem skal være fristeder for veteraner og deres familier.

Her er altid kaffe på kanden, og vi står klar med hjælp og støtte, hvis livet er overvældende. Faktisk er vores hjem åbne 365 dage om året, og det er kun muligt på grund af dedikerede frivillige som Flemming. Vi er enormt taknemlig for den indsats, Flemming og de andre frivillige yder, siger Christian Kurt Nielsen, der er formand for Fonden Danske Veteranhjem. 

I anledning af årets flagdag ønsker formanden desuden at rette en særlig hilsen til veteraner og deres familier: 

– Tak til veteraner, tak til jeres pårørende. Alle veteraner skal vide, at som tak for jeres indsats for Danmark og fællesskabet, er I og jeres familier altid velkomne på vores veteranhjem. På vegne af Fonden Danske Veteranhjem ønsker jeg jer en god flagdag. 

veteran

FLERE
artiKLER & INDLÆG