Slesvigske Musikkorps i Haderslev har komponeret en medaljemarch til børn af veteraner, der offentliggøres på flagdagen den 5. september. Sammen med Familienetværkets børnemedalje skal marchen anerkende børn af forældre, der har været udsendt.
Af Mads Ullerup, Veterancentret
Det kræver noget helt særligt at være udsendt som soldat for Danmark, men det kræver i ligeså høj grad noget særligt af dem, der bliver derhjemme. En udsendelse påvirker hele familien og ikke mindst børnene, der må undvære deres mor eller far i en længere periode.
Nu skal en børnemarch komponeret af Slesvigske Musikkorps være med til at styrke anerkendelsen af børn, der har en mor eller far, der har været udsendt. Det er helt normalt, at børn kan opleve usikkerhed, bekymring og afsavn, når de i en længere periode må undvære mor eller far, mens de er udsendt.
Hos Forsvarets Veterancenter der har finansieret tilblivelsen af børnemedaljemarchen, glæder man sig på børnenes vegne.
”Vi må ikke underkende den påvirkning en udsendelse kan være for et barn. Derfor er der al mulig god grund til, at vi gør en ekstra indsats for at anerkende børn af veteraner. Ved at skrue op for anerkendelsen af denne særlige gruppe børn, kan vi sammen bidrage til, at de føler sig både sete, forståede og støttede,” siger chef for Veterancentret oberst Kim Simonsen.
Tilblivelsen af børnemarchen er sket i samarbejde med Familienetværket, som i forvejen står bag børnemedaljen, der uddeles til børn af veteraner. Nu får børnene også deres egen march, der fremover kan afspilles, når der bliver overrakt børnemedaljer.
”Det er en stor glæde, at Slesvigske Musikkorps har komponeret børnenes helt egen march. Disse børn fortjener al den anerkendelse og respekt, der findes, og denne march er et rigtig fint bidrag til den samlede oplevelse af at modtage børnemedaljen. På den måde kommer arrangementet mere i børnehøjde, hvor børnene altid skal mødes”, siger Vinni Højmark, der er formand for Familienetværket.
Slesvigske Musikkorps afholder præmiere på børnemarchen på Haderslev Kaserne i forbindelse med flagdagen den 5. september. Orkesterchef i Slesvigske Musikkorps Rasmus Frandsen har fulgt tilblivelsen af børnemarchen, og han håber, at børnene vil tage godt imod den.
”Vi har ved flere lejligheder talt om, at det var en lidt flad oplevelse at stå og spille ”gamle” marcher for børnene, når de fik deres børnemedaljer. Som soldat betyder det meget, at der afspilles en 150 år gammel march, når man modtager sin medalje, men for et barn er det en smule kedeligt. Børnene får nu en march, de kan forholde sig til, en march der vil gøre dem stolte,” siger Rasmus Frandsen, der er orkesterchef ved Slesvigske Musikkorps.