Veterancentret står sammen med de mange tilbud til veteraner bag en kampagnevideo, der skal tiltrække flere frivillige til veteranindsatsen. ”Frivillig-Danmark” mangler nemlig hænder.
Af Peter Skautrup, journalist
Tidligere på sommeren udsendte Veterancentret sammen med en række frivillige organisationer på området en video, der med korte og enkle udsagn fortæller om værdien af frivilligt arbejde.
Mange frivillige organisationer mangler nemlig arbejdskraft, og det gælder også på Veteranområdet.
”Det frivillige område i Danmark er under pres,” siger Martin Crillesen, som er Veterancentrets Frivilligkoordinator.
” I samfundssammenhæng fylder frivillighed rigtig meget. Vi er i konkurrence med mange andre frivillige organisationer, som jo ikke har noget med veteraner at gøre. Så det at få frivillige i dagens Danmark, det er under pres.”
”Og hvis det ikke skal komme endnu mere under pres, så er vi jo nødt til nu at gøre en indsats for at skaffe flere frivillige. Så det er simpelthen det, der er baggrunden for videoen.”
Han henviser til resultater fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, CFSA, hvor flere analyser fortæller, at der mangler hænder til frivilligt arbejde på de sociale områder – ja ikke bare de sociale områder, en af analyserne fra CFSA omhandler særskilt idrætten, hvor der de senere år har været stigende mangel på frivillige, f.eks. trænere. Corona angives som en af årsagerne, men ikke den eneste.
”Når jeg er ude og møder andre frivilligorganisationer uden for veteranverdenen, så er det jo et gennemgående tema, at de også mangler frivillige. Så kan man jo sige, at der er vi måske lidt mere heldige stillede eller lidt mere isolerede i veteranverdenen, fordi der samler det sig om, at man er veteran eller man er pårørende til veteran, eller i hvert fald har haft en eller anden tilknytning til forsvaret i en eller anden form. Det hjælper lidt på det.”
Så videoen fra veteransamarbejdet er tænkt som et lille prik til dem, der går og pønser på at gøre en frivillig indsats.
”Det er ikke vores video – eller det er vores video forstået på den måde, at den er lavet sammen med og udviklet sammen med de frivillige organisationer, fordi vi gerne vil skabe større opmærksomhed på den frivillige indsats på veteranområdet. Og hvis den ikke skal komme endnu mere under pres, så er vi jo nødt til nu at gøre en indsats for at skaffe flere frivillige.”
– Hvad skal man kunne som frivillig?
”Det er meget bredt. Den vigtigste forudsætning for, at du kan være frivillig,
det er, at du har lyst til at gå ind i det, og at du har energien til at gøre det,” siger Martin Crillesen.
”For mig er en frivillig jo alt lige fra en nabo, der gerne vil hjælpe og siger til en sårbar veteran, eller en veteran med udfordringer: ”Skal ikke hjælpe dig med at tømme din postkasse, sådan så du i hvert fald ikke skal sortere i reklamer, og hvad der er vigtigt, og sådan nogle ting.” Det kan være at drikke en kop kaffe med en bekendt i ny og næ, men det kan jo også være at være en del af en veteranorganisation, hvor man kommer med til at lave sociale arrangementer, sportslige arrangementer, eller lave større events. Så det spænder jo vidt.”
Martin Crillesen har altid haft frivillighed som en del af sit liv, været 25 år i hjemmeværnet og privat haft plads i forskellige, frivillige bestyrelser, skolebestyrelser mv. Så da han med en baggrund som jobkonsulent og allerede ansat i Veterancentret så stillingen som Frivilligkoordinator blive ledig, var han ikke i tvivl om, at det var det, han gerne ville.
”Veterancentret skal støtte danske veteraner før under og efter udsendelse,” fortæller han.
”Vi tilbyder psykologisk bistand og social rådgivning og støtte, både i og også i forhold til beskæftigelsesmæssige indsatser og andet.”
Mange aktører
På veteranområdet er der en meget lang række af aktører fra Veterancafeer over soldaterforeninger og motorcykelklubber til selvstændige initiativer som f.eks. Veteranhaven.
Stort set alle kan bruge frivillige, og har man tid og lyst, kan man begynde med at danne sig et overblik over mulighederne på Veterancentrets hjemmeside – i linket via ovenstående QR-kode kan man også komme til en liste og et interaktivt kort med de forskellige initiativers geografiske placering på landkortet.
Og de frivillige tilbud kan ikke undervurderes, pointerer Martin Crillesen:
”Hele den frivillige indsats er værdifuld for den samlede veteranindsats. Det kan jeg næsten aldrig understrege nok. Vi er jo som fagprofessionelle i kontakt med veteranen relativt kort tid – måske en uge eller en måned eller et år, eller en periode af en veterans liv. Men der er jo også et liv, når vi ikke er sammen med dem. Det skal jo også have indhold, og der har de frivillige en kæmpestor betydning. Jeg plejer gerne at sige, at jeg går på arbejde fra kl. 8 til 16, men de frivillige, de er der jo fra kl. 16 til kl. 8, og i weekenderne. Så de er der jo i langt større grad end fagprofessionelle. Det fortjener en stor anerkendelse af det, de gør. Og som jeg sagde tidligere, at uanset om man blot vil hjælpe med en kop kaffe, eller man vil hjælpe med at tømme en postkasse, eller man vil stå for at arrangere en rejse eller et socialt arrangement, så fortjener det lige stor anerkendelse alt sammen, fordi det er til gavn for vores veteraner.”
Kurser for frivillige
Veterancentrets indsats spænder bredt i relation til frivillige projekter. Der samarbejdes på kryds og tværs mellem de mange tilbud, og Veterancentret har sin egen frivillig-uddannelse.
Frivillig-uddannelsen består af to weekendkurser, og det første er i princippet åbent for alle, der melder sig, men det er også her, det afklares, hvor robust den frivillige egentlig er.
”Det, som vi arbejder med på kursus, særligt på det grundlæggende modul, det handler rigtig meget om, hvordan du passer på dig selv. Og derfor bruger vi meget energi på at tale om, hvordan er man den der langtidsholdbare frivillige. Fordi hvis du skal kunne være noget for nogle andre, så skal du først og fremmest kunne være noget for dig selv. Og hvis du starter med at være på et kursus, hvor du lyver for dig selv, om hvad du kan håndtere, så starter du heller ikke din egen frivilligkarriere særlig godt,” siger Martin Crillesen.
Blandt dem, som melder sig, er der også veteraner og pårørende, og der kan være skrøbelige mennesker imellem.
” Altså, på det grundlæggende modul, der er plads til alle. Men det er jo klart, at forudsætningen er, at man kan deltage i undervisningen. Så hvis man måske skulle være så udfordret, hvor man siger, ”jeg kan ikke sidde i et undervisningslokale, jeg kan ikke sidde sammen med måske 15-20 andre mennesker i to dage”, så er det jo svært. Nogle gange så ser vi jo, at man kan godt have en tendens til at ville hjælpe andre, før man hjælper sig selv,” siger Martin Crillesen.
”Og der må vi jo konstatere, at hvis man måske selv er for sårbar, så kan det at hjælpe andre også godt blive sårbart, fordi man måske selv kan komme en lille smule under pres. Men det vigtigste, det er jo, at man har lysten og viljen til at gøre det, og så må man jo så lægge sin indsats i forhold til, hvad man selv kan klare.”
– Det lyder som om, at mange af de frivillige, I får ind, fra starten selv er skrøbelige?
”Nej, der er også rigtig mange, som er pårørende, og andre, som er ressourcestærke veteraner, som gerne vil være frivillige. Og der er nogen, som jo er kommet så langt i deres egen rehabilitering, hvor de siger, at nu er jeg klar til at gøre noget for nogle andre, og det kan også gøre noget godt for folk at gøre noget for andre. Det kan vi også se, at der er jo mange veteraner, som selv har haft nogle udfordringer i en periode, og som nu er klar til at gøre noget for nogle andre. Det giver jo så samtidig også et løft i deres egen rehabilitering. Så derfor er det ikke sådan, at jeg står og siger, at fordi du selv ikke nødvendigvis er langt nok i din egen rehabilitering, så kan der ikke være plads til dig. Fordi det kommer jo an på, hvor meget man byder ind på. Det kunne jo netop være, at man måske bare mødtes med nogen en enkelt gang om ugen eller noget, og det var faktisk det, der skulle til, og det gav den succesoplevelse til, at man selv kunne komme videre.”
3,99 pct. har PTSD
– Her er det måske vigtigt lige at få nogle tal ind i beretningen: Hvor store er problemer som PTSD i forhold til det samlede antal veteraner?
”Det kommer lidt an på, hvilke forskningsresultater, man kigger på,” siger Martin Crillesen.
Der er undersøgelser, der viser, at én ud af ti oplever symptomer på PTSD eller angst.
Pr. august 2023 var der registreret 43.325 veteraner (man begyndte først at registrere elektronisk fra 1991) og af dem har 3,99% en PTSD-diagnose.
”Der er jo også nogle, hvor det ikke udvikler sig til et egentligt PTSD, men måske giver anledning til udfordringer i hverdagen i en eller anden form. Og så får man hjælp derfra.
Men hos cirka 3-7 procent ved vi, at der er en udfordring. Men vi ved jo også,
at PTSD har det med at komme lang tid efter. Så derfor kan det jo gå op til 8-10-12 år og nogle gange mere, inden vi får kontakt med en veteran. Mange veteraner klarer jo hverdagen rigtig godt, og klarer det i mange år. Det kan godt være, at det måske giver nogle udfordringer på arbejdsmarkedet, eller det giver måske nogle udfordringer i parforholdene, men de håndterer det. Men så på et eller andet tidspunkt, så sker der noget, der måske får det til at gå i stykker. Og så er det – måske – at vi får kontakt med dem.”
Ét kursus kan være nok
Mange kan nøjes med det grundlæggende, første kursus, som Veterancentret tilbyder kommende frivillige.
”Hvis man gerne vil starte som frivillig, og man måske blot vil være den frivillige, der tømmer en postkasse, eller hjælper med en kop kaffe, eller kan man sige sådan nogle mindre opgaver,
så behøver man ikke nødvendigvis have den hele og store udvikling. Så kan vi nøjes med det grundlæggende netop om, hvordan passer du på dig selv,” siger Martin Crillesen.
”Så er der muligheden for, hvis man gerne vil noget mere, og når man har fået minimum et års praksisnær erfaring med veteraner, så kan man komme på den videregående del, hvor vi så bygger ovenpå. Der taler vi lidt mere om konflikthåndtering, og lidt mere om børn og pårørende, og vi kommer også ind på de mere alvorlige emner som selvmord, og hvordan skal man håndterer de situationer, hvis man lige pludselig står i dem.”
”Men der er jo ikke noget krav om, at fordi man gerne vil være frivillig, så skal man også komme på vores kurser. Det er et tilbud, vi stiller til rådighed, som hjælp for dem, der gerne vil være frivillige. Alle kan jo være frivillige på alle mulige mærkelige måder. Så det kan man gøre, som man har lyst til.”
”De fleste af de frivillige, der kommer på uddannelsen, de er med i en organisation i en eller anden form, og på den måde møder de veteranerne. Men der kommer faktisk også nogen, som siger,
”jeg ved, jeg har noget tid over i overskud i min kalender, og den vil jeg gerne anvende på at hjælpe nogle mennesker, som har det svært. Og jeg er blevet nysgerrig eller opmærksom på veteranområdet, og nu starter jeg med at komme på den her uddannelse, for at finde ud af, om det så rent faktisk er noget for mig.” Og det får de så lov til, så vi hjælper dem mere med at være nysgerrige på, hvad der interesserer dem.”
– Hvor mange frivillige er der på veteranområdet?
”Det er jo ikke vores frivillige, skal vi huske på. Altså det er jo ikke nogen, der ligger i en pulje hos os. Det er jo frivillige organisationer, de optræder hos. Veterancenteret er billedligt talt lidt af en paraply hen over hele veteranindsatsen. Fordi det er jo os, der administrerer pengene og har den store del af behandlingen. Men vi gør det jo ikke alene, hele veteranindsatsen, den består jo også af psykiatrien og arbejdsmarkedet og de frivillige organisationer. Og de frivillige organisationer, de bestemmer jo selv, hvad er det, de synes, der er sjovt at lave, og så støtter vi dem selvfølgelig i det.
Men hvis jeg skal sige, hvor mange frivillige der er, så bliver det virkelig et skud i tågen. For det har vi jo ikke nogen optællinger på, og der kan være organisationer, som jo nødvendigvis heller ikke søger kontakt til os. Men sådan af aktive frivillige, der laver en en-til-en indsats i større eller mindre grad med sårbare veteraner, der vil jeg tro, der er cirka 650-700.”