Af Laila Reenberg, Direktør i Beredskabsstyrelsen
I krigsramte lande er civilbeskyttelse og militær opgaveløsning – om end meget forskellige – to sider af samme sag. Opgaverne på civilbeskyttelsesområdet øges i en krigssituation i antal, alvorlighed og omfang. Derfor er det vigtigt, at der ved siden af den militære støtte ydes støtte med rådgivning, træning og materieldonationer på civilbeskyttelsesområdet. Det, vi kalder kapacitetsopbygning.
Her er Beredskabsstyrelsens donationer og udsendte et vigtigt element. For i et krigsramt Europa er netop denne type indsats blevet mere relevant end nogensinde – både i og omkring Ukraine.
Civilbefolkningen i Ukraine udsættes for næsten daglige angreb på boliger, institutioner, virksomheder og kritisk infrastruktur, hvor beredskabet rykker ud. Ukrainske brand- og redningsindsatser er også mål for russiske angreb.
Derfor har det ukrainske redningsberedskab siden krigens start mistet både personel og materiel. Hyppige luftangreb og særligt ueksploderet ammunition gør livet farligt for både redningsfolk og civile, når ilden skal slukkes og borgerne reddes ud af de ødelagte bygninger. Beredskabsstyrelsen styrker derfor nu støtten til de ukrainske kolleger markant.
Største donation nogensinde
Beredskabsstyrelsen gennemfører i disse måneder den hidtil største donation i styrelsens historie i tæt samarbejde med de ukrainske beredskabsmyndigheder. Donationen er i lighed med mange af Beredskabsstyrelsens øvrige internationale indsatser finansieret af Udenrigsministeriet, og den omfatter både rådgivning, materiel og træning inden for brand og redning.
Der doneres bl.a. redningslifte og røgdykkerudstyr for mere end 150 millioner kroner. Dette suppleres af et omfattende uddannelsessamarbejde med den ukrainske beredskabsstyrelse.
Men materiel gør det ikke alene. Derfor udsender Beredskabsstyrelsen en fast rådgiver til ambassaden i Kyiv for at koordinere den samlede indsats i landet.
Styrkelse af mobilhospital i Ukraine
Få dage efter Ruslands angreb på Ukraine donerede Beredskabsstyrelsen sit mobile hospital til Ukraine. Hospitalet bliver brugt til at behandle civile og sårede fra krigen. Den nye donation omfatter derfor også genforsyning til mobilhospitalet, så driften kan opretholdes.
Ud over tilførsel af nyt hospitalsmateriel vil Beredskabsstyrelsen også udsende specialister til at forestå sidemandsoplæring i fx betjening af nyt avanceret udstyr til hospitalet. De udsendte spiller således en afgørende rolle.
Krigen i Ukraine har medført den største og længst varende internationale indsats til dato for Beredskabsstyrelsen. Siden krigsudbruddet har styrelsen doneret eget materiel eller assisteret andre civile myndigheder med donationer for over 375 millioner kroner – og hertil kommer nu efterårets donation af civilbeskyttelsesmateriel.
Seks år i Georgien
Det er ikke kun i Ukraine, Beredskabsstyrelsen har været til stede det seneste år.
I de seneste seks år har Beredskabsstyrelsen haft en fast beredskabsrådgiver i Georgiens hovedstad Tbilisi. Rådgiveren har stået for bl.a. rådgivning, træningsbidrag, materieldonationer og erfaringsudveksling i form af studiebesøg og uddannelse.
I Georgien har dansk materiel og træning haft direkte betydning for de lokale myndigheders respons til flere store hændelser. Det var fx tydeligt i forbindelse med forrige års omfattende naturbrande og sidste års voldsomme oversvømmelser og jordskred.
En stor del af projektet har også været at bidrage med moderne undervisningsprincipper og viden i form af et train-the-trainer program. Undervisere fra både Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet har været udsendt i flere perioder til Georgien.
De mennesker, der træder til internationalt, når krise og krig indtræffer, er af en særlig støbning. De rykker hurtigt og gør en forskel i verdens brændpunkter. Deres mod og store faglighed fortjener både anerkendelse og stor tak – ved Flagdagen såvel som i hverdagen.