Dato

Danske veteraner og deres pårørende fortjener den største anerkendelse
troels

Af Troels Lund Poulsen, Forsvarsminister

Når vi hejser Dannebrog på Flagdagen, er det for at anerkende de personer, der er eller har været udsendt på mission for Danmark. Vi hejser flaget for nuværende udsendte, der bærer flaget på skulderen i kolde og varme egne. Men også for dem, der har betalt den største pris for at bidrage til en bedre fremtid. 

Flagdagen blev markeret første gang den 5. september 2009. På de seksten år er der sket meget, men en ting er fortsat sikker – danske veteraner har ydet en vigtig indsats for, at vi i Danmark kan leve i tryghed og frihed. 

Siden seneste Flagdag har ansatte i Forsvaret, Beredskabsstyrelsen og Hjemmeværnet løst mange opgaver. Iver Huitfeldts bidrag til at sikre retten til fri sejlads i Det Røde Hav, de forskellige værns bidrag til grænseovervågningen i Frontex, specialstyrkernes træningsopgaver i Afrika og ikke mindst de danske fredsobservatører i Mellemøsten, som opererer i en særdeles vanskelig kontekst for tiden, til enkeltmands indsættelser i et utal af missioner og indsatser både nationalt og internationalt. Fælles for dem alle er, at det er vigtige missioner, som har bidraget til vores sikkerhed og tryghed. Soldaterne skal hver og én have en særlig tak for deres indsats. 

Den 4. april 2024 fejrede NATO sit 75-års jubilæum. Danmark var en af 12 nationer, der stiftede forsvarsalliancen i 1949. Ligeledes var den danske fejring af den internationale dag for FN’s fredsbevarende styrker i år dedikeret til markeringen af 60-året for udsendelsen af de første danske FN-soldater til Cypern, og det minder os om, at vi i dag står på skuldrene af flere generationer, som har været udsendt for Danmark til verdens brændpunkter. 

Anerkendelse for vores udsendte kan udtrykkes på mange forskellige måder. Flagdagen er et symbol på det officielle Danmarks anerkendelse af udsendtes indsats. Jeg mener, at det er lige så vigtigt, at veteranerne mærker anerkendelsen i dagligdagen. 

Danske veteraner findes overalt i det danske samfund, og jeg hører fra mange sider en bekymring om, at veteraner stigmatiseres og generelt omtales som sårbare. Det er forkert. Veteraner har mange gode kompetencer, der er efterspurgt i det dansk samfund, og vi skal både anerkende veteraner som den ressource, de er for samfundet – og også hjælpe dem, der har det svært. 

Den stærkeste anerkendelse er den, vi skaber i fællesskab. Både professionelle og frivillige organisationer i hele landet arbejder for at afholde lokale arrangementer og derved udbrede kendskabet til veteranerne. Det giver en uvurderlig støtte til både veteraner og deres pårørende. Det er derfor glædeligt, at Fonden Danske Veteranhjem i år får mulighed for at etablere et sjette veteranhjem. 

Et veteranhjem er et samlingspunkt og fristed for alle veteraner og drives af en ihærdig frivillig indsats. Veteranhjemmene er et godt eksempel på, hvordan den lokale anerkendelse af veteranerne fungerer i dagligdagen. 

Grundstenen for veteranindsatsen blev lagt ved den første veteranpolitik i 2010, og efter 14 års erfaring og udvikling er der i dag et stærkt fundament at bygge videre på. Det er aftalt i forsvarsforliget 2024-2033, at indsatsen for Danmarks veteraner skal fortsættes og udvikles, så veteraner får den hjælp og støtte, de har krav på. 

Jeg mener, at vi samlet set har en helhedsorienteret og velfunderet veteranindsats før, under og efter udsendelse. Der er dermed et godt grundlag for at udvikle veteranindsatsen yderligere. Det er særligt vigtigt i den nuværende sikkerhedspolitiske situation med krig på det europæiske kontinent, hvor nationale operationer og indsatser i nærområdet er blevet centrale, på en anden måde, end da vi lancerede den første veteranpolitik. 

Vi skal have styrket veteranindsatsen i sin helhed. Alt fra forskning og forebyggelse skal styrkes, så vi kan sætte hensigtsmæssigt ind i behandlingen af udsatte veteraners problemstillinger. Det er vigtigt, at vi ved, hvordan familier og pårørende kan hjælpes, når deres kære er udsendt. Vi skal have fundet gode og tidssvarende løsninger for – blandt andet – at få flere veteraners PTSD anerkendt som arbejdsskade. 

Afslutningsvis vil jeg gentage min tak til jer – vores veteraner. Der er jer, jeres kammerater og jeres pårørende, vi anerkender på Flagdagen. 

 

 

 

 

FLERE
artiKLER & INDLÆG