Dato

Fra blankt papir til klar forsvarspolitik

Grønland kæmper for fred

Af Aaja Chemnitz, Medlem af Folketinget, Inuit Ataqatigiit

Grønland har kun i meget få tilfælde blandet sig i internationale konflikter. Vi ønsker fred og det er vigtigt for os at bevare Arktis som et lavspændingsområde. Nogle gange er fred dog også at tage aktiv stilling til konflikter og tage tydeligt afstand over for uberettigede angreb. 

Ruslands invasion af Ukraine markerer et skift i freden og har skabt en øget polarisering i verden.  Grønland har længe haft et godt samarbejde med Rusland i Arktis, hvor stormagtspolitik og konflikter ikke fyldte. Der findes mange oprindelige folk i Arktis og der var en fælles forståelse for at samarbejde og forskning i Arktis var vigtig og kom alle til gavn. 

Vi tager ansvar

Dette ændrede sig dog med Rusland uretmæssige invasion af Ukraine, hvilket har sat en pause for store dele af samarbejdet med Rusland. Vi har fordømt Rusland og tilsluttet os sanktionerne fra EU. Det bevidner om en ny tid, hvor Grønland tager større ansvar i verden baseret på menneske- og folkeretlige principper. Vi ønsker ikke yderligere eskaleringer, men retfærdighed og fred.

Jeg er stolt af de grønlandske veteraner som frivilligt har sat deres liv på spil og været udsendt til verdens brændpunkter for at opretholde freden. Det er et tegn på det store samfundsansvar vi påtager os på trods af vores lille befolkning på omkring 56.000 indbyggere.

De grønlandske veteraner er en hjertesag for mig og jeg fik for nyligt sikret en kortlægning af deres forhold og behov. Jeg ser frem til at læse konklusionerne i rapporten og arbejde videre med at forbedre deres forhold. Vi skal huske at tage os af dem, der tog sig af os.

Beredskab i fokus

For nyligt åbnede der en ny arktisk basisuddannelse i Kangerlussuaq, som har fokus på beredskabs- og redningsopgaver. Det er noget jeg har kæmpet for i mange år og det var en stor personlig glæde, at se den store interesse for uddannelsen, som forbinder forsvar med grønlandske kompetencer og værdier. 

Den store interesse viser med stor tydelighed at vi har behov for flere uddannelser og tiltag, som er tilpasset det grønlandske samfund, hvis vi vil have engageret flere grønlændere i forsvaret. Der skal stadig være mulighed for at aftjene værnepligt på frivillig basis, men det er min helt klare opfattelse at mange grønlændere ikke tiltrækkes af krudt og kugler, men af bl.a. miljø og redningsopgaver. Kompetencer jeg forudser bliver mere og mere nødvendige fremadrettet med klimaforandringerne, hvilket vi allerede kan se med de mange skovbrande i verden.

Det er særlig vigtigt at gøre mere af det der virker, når en tredjedel af vores unge hverken er i uddannelse eller beskæftigelse. Derfor har vi allerede indgået en aftale om at udvide optaget til næste år. Det er også vigtigt at tænke grønlandske virksomheder ind i den fremtidige opgaveløsning på forsvarsområdet. Målet er, at vi på sigt selv skal kunne varetage opgaverne i Grønland, som i stort omfang handler om overvågning og redningsopgaver.

FLERE
artiKLER & INDLÆG