Af Louise Schack Elholm, Kirkeminister
I årtier har danske mænd og kvinder gjort tjeneste i svære og konfliktfyldte områder af verden omkring os. Blandt vores udsendte har de omkring 95 danske feltpræster en særlig rolle. Og med ti nyudnævnte stiftsværnspræster styrkes folkekirkens møde med soldater, veteraner og pårørende. Det er jeg som kirkeminister meget glad og taknemmelig for.
Feltpræsten er der, når situationen er svær, når traditioner skal holdes i hævd under fremmede himmelstrøg og behovet for en fortrolig samtale opstår. De lytter og er til stede, når savnet af dem derhjemme melder sig. Og når der blot er brug for et fortroligt rum. En skriftestol og en ven.
Blandt soldaterne kan præsten godt være en fremmed fugl i begyndelsen. For hvad skal man egentlig med sådan en? Men når solen steger over basen i Irak eller kulden melder sig i teltet i Estland, kan savnet komme snigende. Og så er feltpræsten en ven i nøden.
Selv fortæller præsterne om det ansvar, de har følt for hele fællesskabet, når de udsendte har mistet en kammerat. Og om den rolle de har, når det sværeste budskab skulle overbringes til de efterladte under missionerne i Afghanistan, Irak og på Balkan.
Alle værn i Danmark har feltpræster tilknyttet. Og det på en helt særlig dansk måde, hvor præsten ikke har en militær rang. Dermed er man ligemænd og -kvinder og kan opnå en fortrolig relation uden skelen til det daglige hierarki. Feltpræsten er et menneske først og fremmest.
Når feltpræsten afholder gudstjenester og fungerer som et socialt og kulturelt holdepunkt, giver det en følelse af den normalitet, man kender fra det hjemlige. Og det er med til at minde om det, vi kæmper for og tror på i verden.
Netop i år er der grund til at kæmpe for og tro på det, vi står for i Danmark, når vi på flagdagen anerkender vores udsendte og vores veteraner for deres vigtige indsats. Og hvor vi mindes dem der aldrig kom hjem.
En krig for frihed kæmpes hver dag på det europæiske kontinent. Det danske forsvar deltager aktivt i militærtræning af vores ukrainske venner og som fortropper på NATO’s østligste flanke mod Rusland. Det skylder vi alle en særlig tak for.
Rigtig god flagdag.